نقش و اهمیت تغذیه در مراحل مختلف رشدی درختان انار
نقش و اهمیت تغذیه در مراحل مختلف رشدی | ماههای سال (میانگین مناطق مختلف) | مراحل رشدی |
آماده سازی درخت برای دورۀ رشدی خوب در سال بعد | دی تا اسفند | خواب درخت |
رشد مطلوب برگها، گلها، تقویت گردهها برای گرده افشانی، تقویت ریشه، مقاومت به سرمازدگی و تنشها | فروردین تا اردیبهشت بسته به رقم و شرایط آب و هوایی | هنگام تورم جوانههای گل |
رشد مطلوب میوه، جلوگیری از ریزش میوه، کاهش ترک خوردگی میوه، تقویت ریشه، مقاومت به تنشها و کاهش بیماریهای مهم | خرداد تا اواخر مرداد بسته به رقم، شرایط آب و هوایی | دوران رشد میوه
|
افزایش کیفیت میوه، کاهش ترک خوردگی میوه، طعم بهتر، انبارمانی بیشتر، جلوگیری از سالآوری درخت | مهر | رسیدن و شروع برداشت میوه |
بهبود رشد ریشه برای سال بعد، بهبود محصول برای سال بعد، افزایش مقاومت در مقابل تنشها | آبان و آذر | پس از برداشت میوه |
نتیجه کاربرد کود | مقدار مصرف | نحوه مصرف | کود توصیه شده | مراحل رشدی انار |
اصلاح خاک، توسعه ریشه و جذب بهتر مواد غذای، افزایش باردهی | چالکود به همراه کود دامی پوسیده و یا به صورت کودآبیاری برای هر درخت | 15-10 گرم | آفر اسیدهیومیک جامد | زمستان (قبل از بیدار شدن درخت)
|
150 گرم | NPK(5-50-5) | |||
رشد بهتر جوانهها، مقاومت به تنشها، گل انگیزی | محلولپاشی | 4-3 لیتر برای یک هکتار | آفر فروت ست-NK (5-5)+(Zn-B) | تورم جوانهها (فعال شدن درخت) |
جلوگیری از ریزش و رشد خوب میوه | کودآبیاری | 10-8 کیلو کودآبیاری | آفر NPK (20-20-20) | پایان گلدهی
|
اصلاح خاک، درشت شدن میوه توسعه ریشه و جذب بهتر مواد غذایی مقاوم شدن به آفات و بیماریها، جلوگیری از ترک خوردن میوه | کودآبیاری | 8-6 کیلو کودآبیاری 4-3 لیتر محلولپاشی | آفر NPK (12-12-36) آفر NPK (20-20-20) | تشکیل میوه
|
محلولپاشی یا کودآبیاری | 3-2 لیتر محلولپاشی | آفر کلسیم-بور | ||
کودآبیاری | 3-2 کیلو جامد 4-3 لیتر محلولپاشی | آفر اسیدهیومیک جامد/مایع آفر NPK (15-5-30) | درشت شدن میوه | |
افزایش کیفیت میوه و ماندگاری بیشتر آن در انبار، جلوگیری از سال آوری | محلولپاشی (به تنهایی) | 8-6 کیلو کودآبیاری 2-3 لیتر | آفر NPK (12-12-36) آفر کلسیم-بور | قبل از رسیدن میوه |
محلولپاشی یا کودآبیاری | 3-2 لیتر محلولپاشی 6-4 لیتر کودآبیاری | کود آفر آهن | ||
افزایش کیفیت میوه، تقویت درخت و جوانههای میوه برای سال بعد | محلولپاشی | 6-4 لیتر | آفر فروت ست NK (5-5)+(Zn-B) | پس از برداشت میوه انار مهرماه به بعد |
روش آمادهسازی برای مصرف
نکته طلایی و کلیدی برنامۀ کامل تغذیۀ انار
۱- میزان توصیه شده کود برای محلولپاشی با هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصرف یک هکتار میباشد.
۲- در خاکهای قلیایی و شور توصیه میشود مصرف کودهای گوگردی و کودهای آفر-اسیدهیومیک تکرار گردد.
۳- برای حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن 5 لیتری به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود. در صورت ممکن با تاتکرهای دارای همزن، محلولپاشی کنید.
4- بهترین زمان برای محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح در هوای آرام میباشد.
5- بعد از محلولپاشی و یا کود دهی، درختان آبیاری شوند. محلولپاشی زمانی انجام شود که تا 48 ساعت بعد بارندگی نباشد.
6- رژیم کودی توصیه شده با کودهای آفر از ترک خوردن پوست انار جلوگیری میکند. اما باید توجه داشته باشید که آبیاری پس از یک دوره خشکی مفرط باغ انار، سبب ترک خوردن میوهها خواهد شد.
7- برای اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید. میتوانید به جدول اختلاط کودها و آفتکش مراجعه کنید.
8- محلول کود آماده شده حتما میبایست ظرف چند ساعت مصرف گردد.
9- کود ازته مورد نیاز درخت باید حداقل در سه مرحله در طول رشد تقسیط شده و در اختیار آن قرار داده شود.
10- حتی الامکان از آب با کیفیت مناسب (شوري کم و pH مناسب) براي محلولپاشی استفاده شود. در صورت نیاز میتوان با توجه به pH بالاي اکثر آبهاي ایران از تنظیم کنندههای pH و یا اسیدسولفوریک یا اسیدنیتریک استفاده کرد.