نقش و اهمیت تغذیه در مراحل مختلف رشدی | روزهای بعد از کشت (میانگین مناطق مختلف) | مراحل رشدی |
آمادهسازی زمین، اضافه کردن کود آلی برای بهبود شرایط خاک | صفر | قبل از کاشت |
رشد سریع اندامهای رویشی، استقرار قوی در خاک، تولید ریشه و اندامهای هوایی، مقاومت در مقابل تنشهای محیطی و عوامل خسارتزای زنده نظیر آفات و بیماریهای گیاهی | 30-7 | بعد از کاشت و جوانهزنی |
رشد مناسب برگها برای تولید سیر با کیفیت، مقاومت در مقابل تنشهای محیطی و عوامل خسارتزای زنده | 50-30 | رشد برگ |
شکلگیری مطلوب سیر | 90-70 | شروع (تشکیل سیر) |
افزایش کیفیت سیرها، افزایش عملکرد | 150-90 | رشد و توسعه سیر |
افزایش انبارمانی | 150 و بیشتر | رسیدن سیر |
نتیجه کاربرد کود | مقدار مصرف | نحوه مصرف | کود توصیه شده | مراحل رشدی |
اصلاح خاک، توسعه ریشه و جذب بهتر مواد غذایی، افزایش محصول | به طور یکنواخت با خاک مخلوط شود | 5-3 کیلو گرم | آفر اسیدهیومیک جامد | قبل از کاشت سیر
|
15-10 تن | کود دامی کاملا پوسیده | |||
7-5 لیتر | آفر- گوگرد مایع حاوی پتاس | |||
رشد بهتر جوانهها | جایگذاری هنگام کاشت | 10-7 کیلو برای یک هکتار | آفر-NPK (20-20-20) | هنگام کاشت |
رشد مطلوب اندام های هوایی، تقویت ریشهها برای تشکیل سیر بیشتر، مقاومت به تنشهای زنده محیطی | کودآبیاری | 10-8 کیلو | آفر NPK (5-50-5) | مرحله رشد رویشی (50-7 روز پس از کاشت غدهها) |
محلولپاشی | 3-2 لیتر | کود آفر آهن | ||
کودآبیاری | 5-3 کیلو | آفر اسیدهیومیک جامد/مایع | ||
اصلاح خاک، توسعه ریشه و جذب بهتر مواد غذایی، ازدیاد و درشت شدن سیرها، انبارمانی بیشتر، مقاوم شدن به آفات و بیماریها به ویژه در مقابل لهیدگی در انبار | کودآبیاری | 7-5 کیلو | NPK (15-5-30) | تشکیل سیر و بزرگ شدن آنها (150-90 روز پس از کاشت)
|
کودآبیاری | 8-6 کیلو | آفر NPK (12-12-36) | ||
محلولپاشی یا کودآبیاری | 3-2 لیتر محلولپاشی
| آفر کلسیم-بور
|
روش آمادهسازی کودها و اسید هیومیک برای مصرف
نکتههای طلایی و کلیدی برنامه کامل تغذیه سیر
۱- میزان توصیه شده کود برای محلولپاشی با هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصرف یک هکتار میباشد.
۲- در خاکهای قلیایی و شور توصیه میشود مصرف کودهای گوگردی و کودهای آفر-اسیدهیومیک تکرار گردد.
۳- برای حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن 20 لیتری آب به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود. در صورت ممکن با تاتکرهای دارای همزن، محلولپاشی کنید.
4- بهترین زمان برای محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح در هوای آرام میباشد.
5- بعد از محلولپاشی و یا کود دهی، مزرعه آبیاری شود. محلولپاشی زمانی انجام شود که تا 48 ساعت بعد بارندگی نباشد.
7- برای اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید. میتوانید به جدول اختلاط کودها و آفتکش مراجعه کنید.
8- محلول کود آماده شده حتما میبایست ظرف چند ساعت مصرف گردد.
9- مصرف غیر اصولی و بیش از حد کود ازته موجب کاهش تولید و یا به تاخیر افتادن تشکیل سیر میشود.
10- حتیالامکان از آب با کیفیت مناسب (شوري کم و pH مناسب) براي محلولپاشی استفاده شود. در صورت نیاز میتوان با توجه به pH بالاي اغلب آبهاي ایران از تنظیم کنندههای pH و یا اسیدسولفوریک یا اسیدنیتریک استفاده کرد.