علائم کمبود عناصر غذایی:
کمبود نیتروژن: ابتدا برگهای مسن تر رنگ پریده و زرد شده و به تدریج در برگهای جوانتر زردی پیشروی میکند.
کمبود فسفر: کاهش توانایی رشد و کاهش تعداد پنجه. رنگ برگها سبز تیره شده و برگهای مسن تر در نوک و لبهها به رنگ ارغوانی مایل به قرمز میشوند. زردی از نوک برگ پیر شروع شده و به طرف قاعده برگ گسترش مییابد. برگها دچار پیچیدگی شده، گیاه کوتاه مانده، دانهها به طور منظم نمیرسند و خوشهها کوچک میماند.
کمبود پتاسیم: برگهای پیرتر دچار رنگ پریدگی و زرد می شوند و به تدریج به برگهای جوان نیز می رسد. بوته غلات ظاهری رنگ پریده داشته و ضعیف میمانند.
کمبود سیلیسیم: ورس و خوابیدگی بوته ها در اثر باد و بارندگی، بسیار حساس در مقابل بیماری بلاست، کاهش محصول و مشکل در برداشت آن
نکته1- بطورکلی، علائم کمبود عناصر غذایی متحرک داخل گیاه مانند نیتروژن در برگهای پایین و علائم کمبود عناصر غیرمتحرک مانند آهن در برگهای جوان و انتهایی گیاه ظاهر میشود.
نکته 2- ممکن است علائم کمبود چند عنصر غذایی مشابه هم باشد و تشخیص نوع کمبود نیاز به تخصص و تجربه کافی دارد.
نکته 3- شایعترین علامتی که در اثر کمبود عناصر غذایی رخ میدهد، زردی برگها است. این زردی میتواند در اثر عوامل محیطی دیگر مانند تنشها و یا عوامل دیگر نیز اتفاق افتد.
4- هر عاملی که رشد ریشه را محدود کند مانند کمبود آب، خاک سفت و حمله آفات میتواند باعث بروز کمبود عناصر غذایی شود، چرا که در چنین شرایطی ریشهها قادر نیستند عناصر مورد نیاز گیاه را از خاک دریافت کنند.